Eroon vertailusta

 

Kun jokin aika sitten kysyin Instagram-tililläni, mikä sisällöntuotannossa mietittyttää eniten tai tuntuu vaikeimmalta, alkoi yksityisviesteihini tipahdella monenlaisia vastauksia.

Kaikkein eniten kysyttiin kuitenkin tätä: miten löydän oman tyylini ja pääsen eroon vertailusta?

-3510544831407352423_IMG_0535.jpg
 
If you’re to create something powerful and important, you must at the very least be driven by an equally powerful inner force.
— Ryan Holiday
 

Seuraan Instagramissa lähes tuhatta henkilöä – ja veikkaan, että sinäkin seuraat satoja. Satoja henkilöitä, jotka tuottavat kiinnostavaa, kaunista, toinen toistaan kiehtovampaa sisältöä. Joka kerta, kun avaan Instagramin, saan vastaani loputtoman virran kuvia, johon ihastua ja uppoutua. Kaiken sen sisältömäärän keskellä ei ole aina helppoa olla vertailematta itseään muihin tai ainakaan hahmottaa, mikä on oma tyyli tehdä asioita.

Oman tyylin löytäminen tuntuu kuitenkin (ainakin itsestäni) tärkeältä, koska niin kauan, kun yrittää seurata muiden perässä tai tehdä kuten muut, on aina askeleen jäljessä, eikä koskaan täysin tyytyväinen siihen, mitä tekee.

Sitä paitsi uskon, että meillä jokaisella on oma kiinnostava tapamme tehdä asioita ja nähdä maailma. Oma erityinen tapamme olla, ja omat kiehtovat tarinamme jaettavaksi. Miksi ihmeessä keskittyisimme vertailemaan itseämme muihin, kun kaikkein kiinnostavimmat puolet löytyvät itsestämme?

Jos tällä hetkellä koet olosi huonommaksi kuin muut tai vertailet töitäsi jatkuvasti toisten töihin, suosittelen tätä: ota hetki ihan vain itsellesi. Sulje puhelin, pysy poissa somesta, vältä ärsykkeitä. Ota aikaa tunnistaaksesi omat tarinasi, omat viestisi, oma tapasi olla luova.

Ja jotta oman jutun luominen olisi vähän helpompaa, päätin koota muutaman vinkin ja harjoituksen ensimmäisten askelten ottamiseen. Näiden avulla saatat (toivottavasti!) onnistua tunnistamaan tyylisi ja sanomasi, ottamaan uuden suunnan tai kehittämään sitä vielä hieman enemmän omanlaiseksi.

#1 Moodboard

Vaikka vain muutama virke sitten kehotin välttelemään some-kanavia, jotta oman tyylin tunnistaminen olisi helpompaa, saattaa tietoinen some-tekeminen helpottaa siinä.

Tee näin: suuntaa Pinterestiin tai Instagramiin ja kerää joukko kuvia, jotka puhuttelevat. Älä järkeile liikaa tai mieti turhan paljon, millaisista kuvista sinun pitäisi tykätä, vaan fiilistele ihan rauhassa.

Kun olet saanut sopivan määrän kuvia kasaan, ota hetki ja analysoi, millaisia kuvia oikeastaan tallensit. Mitä yhteistä kuvissa on? Millainen on niiden tunnelma? Mikä näissä kuvissa puhutteli? Entä miten saisit omista kuvistasi enemmän näiden kaltaisia?

#2 Avainsanaharjoitus

Kun kuvaustyyli on tunnistettu, on aika alkaa pohtia tarkemmin tekstejä.

Itse ajattelen asiasta näin: kun sanoo jotakin, mikä tuntuu itsestä tärkeältä, se todennäköisesti kiinnostaa jotakuta muutakin. Tämän tehtävän harjoitus onkin auttaa tunnistamaan itselle tärkeitä aiheita.

Tee näin: Tarvitset kynän ja paperia sekä hetken aikaa itsellesi. Mieti, mitkä arvot, aiheet tai sanat puhuttelevat sinua. Mitkä tuntuvat tärkeiltä tai merkityksellisiltä?

Tässä joitakin sanoja, joista voit aloittaa, mutta jatka juuri siihen suuntaan, mikä tuntuu luontevalta: vapaus, luovuus, ystävyys, perhe, luonto, menestys.

Listaa niin monta sanaa kuin suinkin keksit, ja kun et enää keksi, tarkastele listaamiasi sanoja. Millaisia aiheita listasit? Mitä haluaisit niihin liittyen sanoa?

#3 Tunnista fanisi

Asia on näin: mitä paremmin tunnet kohderyhmäsi, sitä paremmin osaat tuottaa heitä kiinnostavaa sisältöä. Ja mitä tarkemmin tunnet ydinkohderyhmäsi, sitä helpommin osaat sulkea ulkopuolelle ne, joiden mielipiteillä ei ole väliä.

Ajaudun itse välillä miettimään, mitä joku ala-asteen luokkakavereistani, jonka kanssa en ole ollut vuosiin tekemisissä, sanoisi tästä kaikesta, mitä teen. Mutta onko sillä mitään väliä? Miksi sitten käytän niin paljon energiaa miettiäkseni, mitä joku sellainen, jonka mielipiteellä ei oikeastaan ole väliä, ajattelee tekemisistäni?

Tee näin: Jos mietit asiakkaitasi, some-seuraajiasi tai tuttaviasi, ketkä heistä fanittavat melkein kaikea tekemääsi? Unohda ystävät ja perheenjäsenet, sillä he saattavat fanittaa tekemisiäsi kaikesta huolimatta. Keskity muihin. Miksi he fanittavat sinua? Entä onko näillä henkilöillä jotakin yhteistä? Mitä se on? Kun seuraavan kerran tuotat sisältöä, voisitko ehkä miettiä jotakuta faneistasi sen ala-asteen luokkakaverin sijaan? (Niin minä ainakin yritän tehdä!)

+ Vinkki 1: rajoita informaatiotulvaa

Niinä hetkinä, kun koet hukkuvasi informaatioon, muiden sisältöihin ja kadottaneesi oman luovuutesi, tee näin: rajoita informaatiotulvaa pitämällä illan, päivän tai viikonlopun verran vapaata somesta. Lähde sen sijaan kävelylle metsään tai notku lempikahvilassasi tarkkailemassa ihmisiä ilman kiirettä.

Joskus paras tapa ruokkia luovuutta on antaa sille hetki hiljaisuutta.

+ Vinkki 2: etsi uutta seurattavaa

Jos jokainen kuva Instagram-feedissäsi muistuttaa hyvin paljon muita kuvia, saattaa olla aika etsiä uutta seurattavaa. Jotakin, mikä herättelee omaa luovuutta ja saa näkemään uusia mahdollisuuksia sisällöntuotannossa.

+ Vinkki 3: unohda täydellisyys ja pidä hauskaa

Tykkäyksiä, seuraajamääriä ja kommentteja tärkeämpää on tämä: pidä hauskaa.

Sinulla on mahdollisuus tuottaa juuri sellaista sisältöä, josta unelmoita, ja olla juuri niin luova, kuin haluatkin. Sinulla on kanava (ja todennäköisesti montakin), joiden avulla saat tuotua työsi esiin. Pidä siis hauskaa. Se todennäköisesti välittyy ulospäin.

Ja kun olet saanut nämä tehtävät tehtyä, lähetä tännepäin sähköpostia tai tule juttelemaan Instagramissa.

Olisi kiinnostavaa kuulla, millaisia oivalluksia nämä herättivät!